Beste leden,

Bij de KNLTB zijn meldingen binnen gekomen van enkele verenigingen over nepmails aan leden, die verstuurd worden uit naam van de KNLTB en/of een vereniging. Het lijken echte mails, maar niets is minder waar..
Bij Benthuizer TennisClub zijn deze meldingen nog niet gedaan, maar we willen jullie waarschuwen.

Via deze misleidende mails proberen criminelen gegevens van gebruikers te pakken te krijgen, ze vragen leden lidmaatschapsgeld over te maken en/of verkopen gegevens door. 
Dit fenomeen heet in jargon “phishing” en is de laatste tijd ook veel besproken in de media (zie bijvoorbeeld nu.nl).

In de onderstaande voorbeelden zien we ook dat gebruikers via een KNLTB mail worden verzocht in te loggen in nagemaakte versie van KNLTB.Club.


Doet een gebruiker dit, dan heeft de ‘phisher’ gegevens om verder te gaan en vervolgens namens je vereniging mails te versturen naar meerdere leden.

KNLTB onderzoekt deze phishing activiteiten nu verder en werken een herstelprocedure uit. De KNLTB zal aangifte doen bij de politie en melding doen bij de Autoriteit Persoonsgegevens namens de verenigingen.

We adviseren je alert te zijn op nepmails of mails waarvan je niet herkent dat het door je vereniging is verstuurd.
Meld de nepmails aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., zodat we ook onderzoeken kunnen doen en dit kunnen melden aan de KNLTB.

Deze mails hebben vaak rare kenmerken zoals een slecht taalgebruik, onlogische timing, een onbekende afzender, spelfouten en onlogische links.
Een paar zaken die opvallen in de phishing mails als voorbeeld :

  • er wordt voor betalen verwezen naar een ‘bunq.me’ betaaldienst
  • het reply-to-adres in de mail verwijst naar een adres buiten je het juiste KNLTB of verenigingsdomein, maar waarin wel de naam van je vereniging kan voorkomen 

We hopen jullie voldoende geïnformeerd te hebben.

Bestuur